اختلالات روانی بر اساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) راهنمایی برای دانشجویان و متخصصان سلامت روان
راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی یک زبان مشترک و استاندارد برای طبقهبندی اختلالات روانی ارائه میکند و توسط انجمن روانپزشکی آمریکا تهیه شدهاست. این راهنما برپایه مجموعهای از نظر پزشکان، پژوهشگران، فهرست داروهای روانپزشکی، بنگاههای بیمه، صنایع داروسازی ودر همکاری پیاپی با آی.سی.دی (ICD) و سازمان بهداشت جهانی تهیه شدهاست. آخرین نسخه این راهنما، ویرایش پنجم آن T دیاسام-۵ است که در سال ۲۰۱۳ میلادی منتشر شدهاست (سایت رسمی DSM)
DSM 5 در مقایسه با DSM-IV برای دور شدن از سیستم طبقه ای (مطلق) و نزدیک شدن به سیستم ابعادی یا پیوستاری اولین قدم را برداشته است به این صورت که یک رویکرد ابعادی به اختلالات روانی پیش میگیرد اما نه همهجا. به عقیدۀ نویسندگان DSM-5، در بسیاری موارد، اختلالات روانی مجزا اصلاً مجزا نیستند، بلکه عارضههایی مرتبط به هم هستند که روی یک پیوستارِ رفتار قرار دارند. در این وضعیت، بعضی عارضهها علائم خفیف را نشان میدهند و بعضی دیگر بسیار شدیدتر هستند. برای مثال، اختلالات دوقطبی را به صورت یک پیوستار در نظر بگیرید. درمانجویان ممکن است با مجموعه علائمی به درمانگران مراجعه کنند که از خفیف (سیکلوتیمیا) شروع میشوند، از متوسط (دوقطبیِ نوع دوم عبور میکنند، و به شدیدتر (دوقطبی نوع اول ) ختم میشوند.
DSM-5 برای بسیاری از اختلالات روانی هنوز از سیستم طبقاتی (مطلق) استفاده میکند اما برای بسیاری دیگر، از جمله سؤمصرف مواد، اوتیسم، و اسکیزوفرنی، رویکرد طیفی را به کار میبرد (توجه داشته باشید که رویکرد پیوستاری (continuum)، ابعادی(dimensional)، و طیفی (spectrum) مترادف هستند). استفاده از رویکرد طیفی به روانشناسان اجازه میدهد اختلالات روانی را روی یک پیوستارِ شدت در نظر بگیرند. با این کار، DSM-5امیدوار است پایایی، روایی، و فایدۀ بالینی در آینده افزایش یابد (کاربرد، سودمندی، یا فایدۀ بالینی یعنی مفید بودن سیستم تشخیصی برای پزشکان و روانشناسانی که فعالیتهای بالینی انجام مى دهند).
برای مشاهده ویژگی ها و علائم اختلالات روانی بر روی لینک زیر کلیک کنید
مشاهده ویژگی ها و علائم اختلالات روانی
بازدیدها: 12